selamat dtg!



welcome!!
tahniah kerana berjaya sampai dan singgah sini!


klik gmbr untk ke teyhacraft

Wednesday, November 10, 2010

i want to micturate now!!!

salam.

hari ni mak ayah aku masak ikan bakar.
sedap kan??
memang sedap!! tapi aku belum makan lagi.
sebab td belum sempat ikan bakar tuh masak,aku dah lapar gila.
jadi g makan lah ayam goreng dengan budu.
tahu itu budu??
alah..orang kelantan mesti tw kan??
walaupun aku nie anak jati selangor,
aku makan budu tw!!
hahak...sedap ape!
lebih2 bila makan budu cicah terung bakar/terung rebus.
xpun betik rebus ke?
yum~~~ ckup menyelera kan!

okeyh,mesti korang tertanya2..ape kaitan budu dengan
benda alah micturate tuh kan?
micturate tuh ape? ape kaitan dengan budu makanan
tradisional kelantan lak nieh?

huhuhu..
jawapan nyer,xde kaitan!!!
saje je tuh..nak bgtw korang aku mkan apa.
nak berlagak ckit!

balik pada tjuk entry.
micturate tuh ape?

korang nak tanya pakcik google pun xpe.
tapi,aku akan cerita je lah micturate tuh ape.

micturate adalah perbuatan yg korang lakukan.
micturation ialah process.

bagi lelaki,masa dorang micturate tuh..dorang berdiri.
perempuan lak biasa mesti duduk kan? ke ade yg berdiri jugak?
kalau perempuan ada yg berdiri jugak tuh...
g tanya dia,dia betul2 perempuan ke bapuk?

dah boleh agak micturate tuh ape?
micturate tuh istilah medical,scientific.
istilah biasa yg di pkai setiap hari oleyh kita2 nieh ape benda??
"mak...adik nak kencing!!!"
"xtahan nak kencing..."
"jom g toilet,nak kencing"

dah faham maksud micturate?
yeah!!! kencing.
buang air.
itu maksud micturate.

pernah terfikir ke cmner korang leyh nak terkencing??
ape yang menyebab kan korang nak kencing??
jawapan korang "dah rasa nak terkencing jadi g lah tandas" 
betul x?? tapi apa yg membuat kan korang rasa korang nk terkencing?

jawapan dia,
bila urinary bladder(tempat simpan air kencing) dah penuh,
wall(dinding) urinary bladder akan meregang.
regangan dinding urinary bladder akan menyebab kan terhasil nyer
impulse(signal) yang akan di hantar ke otak melalui spinal cord.
(masa nieh lah rasa nak terkencing and cepat2 cari tandas)
otak kesan impulse tuh..otak akan hantar balik signal yg laen ke 
muscular walls(yg ade dlm wall urinary bladder) akan mengecut
bila muscular walls mengecut,
dia akn tolak keluar air kencing tuh ke saluran kencing.

bila dah keluar ke saluran kencing tu lah yg di kata kan micturate.
buang air. kencing.
penjelesan aku panjang lebar tadi tuh adalah process nak kencing or micturation.

huhuhu..lepas nieh masa kencing tuh,
pk lah2 process micturation okeyh?

ada certain kes,kte terpaksa tahan diri dari kencing.
ini sebab otak kte delay or tangguh kan penghantaran signal ke muscular walls.
selagi signal x smpai dkt muscular walls,selagi tuh korang akn tahan kencing.
biasa nyer,otak akan hantar signal ke muscular wall bila kte dh ade dlm
toilet and ready to pee.

hebat kan ciptaan allah??
Allah maha besar. Allah dah cipta tubuh badan kita dengan
begitu baik and sempurna sekali.

adiosss!!
kalau korang pening kepalaaku mintak maaf...
huhuhu..

3 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

ohh itukah micturate..bru phm..hihi

~Mika Darkness~ said...

lolz. ahahaha! xDD
lucu lak topik ni. x3

ye, btul. Maha Kuasa Allah Yang Mencipta segalanya. sempurna dan tiada cacat cela. :)

T said...

sis sugar : huhu..a'ah sis...itu lah mksud dia..bgus lah faham!

mika : huhu kenapa lak lucu?