selamat dtg!



welcome!!
tahniah kerana berjaya sampai dan singgah sini!


klik gmbr untk ke teyhacraft

Sunday, January 30, 2011

tutorial : sidebar title image :)

salam.

hari nie nak buat tutorial.

before2 nieh pernah gak try buat tutorial tapi satu pun x jadi.
xtahu kenapa,
sedih!!

so,hari nieh cuba lagi.

tutorial on how to put image beside sidebar title.
tak tahu???

nie hah...
mcm yang dalam blog nieh.

nampak gambar love kechik tuh?
tu lah dia image beside sidebar title..

ok,first...
kena lah cari image untk diletak kan?
dah ada?

ok gud! kalau belum...blh pergi dekat glitter graphic.com 
under mini tab.

second, dashboard > design > edit html

tekan dekat keyboard ctrl+f
cari .post h2

dah jumpe?

bila dah jumpa tuh...
next step is,
klik untuk besar kan.

.sidebar h2 {
background:url(image code);
background-repeat: no-repeat;
background-position:left ;
height:15px;
margin:0;
padding:10px 3px 0 20px;
line-height:1.5em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
}


 *letak sekali code untk memudah kan korang~
kalau xde dlm edit html korang, boleh ambik code nieh..


1. bckground : url (image code) 
letak image code dalam kurungan tuh. seperti yang blh di lihat,
ambik image code mcm yang dlm gmbar tuh tw...

2. ada lah dimana korang nak edit gambar tuh sama ada
banyak2 or single aje mcm dlm blog nie..


3. position gambar tuh, sama ada kiri atau pun kanan.
kalau sy,sy lebih prefer kiri. kanan..agak xlawa.

nampak height?
kalau gambar besar sangat,
korang leyh edit height ikut height gmbar yang korang ambik.
edit lah sampai korang puas hati.
kalau gmbar besar height kecik,xkan nmpk gmbr tuh...
jadi korang kena pndai edit.

okie....selamat mencuba!!!

hehehehe....
:)


No comments: