selamat dtg!



welcome!!
tahniah kerana berjaya sampai dan singgah sini!


klik gmbr untk ke teyhacraft

Tuesday, February 1, 2011

FEBRUARI = ?????


dah masuk bulan februari.

bermaksud aku dah masuk sem dua
naik cuti nanti.

tapi bukan itu yang aku nak cakap,
nak cakap sal satu tarikh yang bg pasangan bercouple,
tarikh tuh bermakna...

apakah?
ala...rata2 sume tahu...
bulan februari ada valentine's day
jatuh pada 14 hari bulan.

tahu,awal lagi cakap sal nie....
tapi biar lah sebagai peringatan...

valentine's day....
dalam islam,haram sambut valentine's day nie...
sebab apa?

sebab valentine's day nie sambutan org kristian...
sempena memperingati perjuangan saint valentine,
priest mse zaman rome dlu.

kalau kita sambut mcm kita memperingati priest uh lah kn?
mcm...erk,perkataan sesuai....
apa ek? lupa kan!

x elok lah..tuh bukan agama kita
tapi kita sibuk sambut..

ada org cakap....
bukan sambut sbb ingt priest tuh...
tapi kan sempena hari berkasih sayang...
sebab tuh 14 feb tuh sume kasih syg di tunjuk kan.
bagi hadia sbgai tanda syg...

tapi lah kan....
bagi aku,
tuh semua alasan je.

sebab...klau betul nak berkasih syg,
kenapa ada tarikh tertentu?
dah lah tuh..14 feb plak? xde tarikh lain?

 nak berkasih syg nieh x kira masa...
setiap hari blh buat...
x perlu tunggu 14 FEBRUARI.....
baru beli hadiah,bagi sebagai tanda syg....
si anak....14 feb tu lah beli gelang untuk mak,
cium cakap syg...
masa tuh je ke syg mak? lepas 14 feb senyap je....
sampai lah birthday,baru cakap syg balik...
then tunggu lagi..senyap lagi...smpai 14 feb baru ckp syg balik?

time2 tuh aje sayang mak?
time lain x sayang?

nak ucap sayang perlu waktu yang specific ke?
waktu tertentu?

boleh je kan bg mse birthday mak ke...
buat surprise bagi time mak lansung x jangka ke...
ini...haih...
14 feb tuh jugak yang di tunggu.

hari berkasih syg setahun sekali...
jadi setahun sekali lah ucap sayang,bagi hadiah...
candle light dinner segala bagai?

sekali lagi lah aku cakap....
x perlu waktu tertentu,specific tarikh untk berkasih syg....
kita ucap syg x kira masa...
bukan setahun sekali..
tunggu feb baru nak sibuk prepare hadiah...

bukan ke bagus,
kita beli then kita buat surprise?
bagi time bukan birthday dia...
buat surprise hari lain...

bagi sebab kita hargai pasangan kita...
bagi sebb kita syg dia...
percayalah, pasangan kita akan lebih ingat...
dan hargai benda yang dia x jangka tahu...
dan dia akan lebih percaya,syg dgn kamu yakin kamu syg dia
sebab kamu tunjuk kan syg dengan dia bukan pada waktu tertentu.
actually aku x reti nak hurai kan cmner,
jadi faham2 lah eyh? huhuhu....

so,jgn tunggu 14 feb baru nk ucap syg.
ucap syg x kira masa k?
ucap tuh biar lah ikhlas dan btul2 maksud kan nyer...
sekadar main2,lupa kan je lah!

jgn sambut valentine...
bukan agama kita...
dlm islam xde valentine nie tw...

so,renung-renung kan~~
:)

nota cheezy : setiap hari ialah hari berksih syg,xpayah tunggu 14 feb tuh!




2 comments:

MikaVKlover said...

setuju! >A<
100%! org smbut tu sbb xde ilmu. dorg jahil lg bab2 tarikh kristian ni. bila ditegur, mcm2 la alasan diberi.

betul. nk berkasih syg x perlu tarikh tertentu. hukum menentukan tarikh (bersempena-bersempena ni) HARAM di sisi Islam. even nk buat knduri tahlil untuk org mati pun, x leh kata, " aih, dh sebulan sipolan ni mninggal. jom la kte buat mjlis thlil smpena blablabla". wlpun nmpk baik, tp HARAM.

:)

cheezy said...

mika : yep...btul2...
alasan..nk syg2 x kira msa specific time...

:)